In 1929 kreeg de gemeentearchitect Ad van der Steur de opdracht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de Groene Hilledijk. Op 1 augustus 1939 werd het Zuiderziekenhuis geopend en had 291 bedden. In vergelijking met nu was de verpleegkundige bezetting erg goed, voor elke 10 patiënten waren er ruim 10 verpleegkundigen.
In de oorlog werd het het ziekenhuis beschadigd door bominslagen. Na de oorlog gaat de aandacht uit naar specialistische ontwikkeling. In de jaren ’70 wordt een begin gemaakt met de specialistische hartchirurgie en naar aanleiding van branden bij Shell Pernis in 1974 specialiseerde het ziekenhuis zich in de behandeling van brandwonden.
Op 1 januari 2000 zijn het Zuiderziekenhuis en het Sint Clara Ziekenhuis gefuseerd tot Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ), dat sinds 1 september 2008 Maasstad Ziekenhuis heet. In juni 2006 werd gestart met de bouw van een nieuw ziekenhuis vlakbij station Lombardijen.
In 2011 volgde de verhuizing van het ziekenhuis naar de nieuwbouwlocatie waarmee het oude ziekenhuis leeg kwam te staan.

Gelukkig werd het oude ziekenhuis gezien als monument en zal het behouden blijven. In 2017 zal het oude ziekenhuis gerestaureerd worden en zullen er appartementen, horeca en een gymnasium in gehuisvest worden.

Deel van de medicatieruimte

Vakjes voor Paracetamol/Paroxetine

De oude draaideur bij de hoofdingang

Bezocht in september 2016.

Advertisements