“Heb je het weekend wat te doen?” was de vraag van vriendin aan de telefoon.
Of zoonlief en ik dan mee gingen naar Zeist. Vriendin had in een enthousiaste bui het hotel alvast geboekt en plannen gemaakt voor een bezoek aan het militair museum.
Gelukkig had ik geen afspraken en dus stonden we zaterdagmiddag bij de balie van het geboekte hotel.
Het hotel had een eigen bioscoop dus vervelen hoefden we ons niet, ware het niet dat de films of voor leeftijdscategorie 4+ of 16+ waren. Dan maar uitgebreid uit eten bij de plaatselijke chinees. Een soort van terug in de tijd gevoel kregen we toen we binnen stapten. Binnen zag het er precies zo uit als de Chinese restaurants van zo’n 25 jaar geleden, inclusief de draken en goudvissen afbeeldingen aan de muren en plafond. We werden ontvangen door de eigenaar die de rest van de avond zeer zijn best heeft gedaan om ons te vermaken en van goed eten te voorzien.

De andere dag werden we al vroeg verwacht in het militair museum in Soest waar de ouders en andere zoon van vriendin al op ons stonden te wachten.
Het Nationaal Militair Museum is ontstaan uit een samenvoeging van het Legermuseum in Delft en het Luchtvaartmuseum in Soesterberg en zeker het bezoeken waard. Wij hebben er in ieder geval tot bijna aan sluitingstijd rondgelopen.

Indrukwekkend is de hal met korte filmpjes waarin de verhalen van verschillende militairen, waaronder Marco Kroon, verteld wordt.

Oude motor die gebruikt werd in propellervliegtuigen van 1942 tot 1963

Achterkant van een F16

De Sikorsky werd van 1963 tot 1971 door de Amerikaanse marine gebruikt in de Koude Oorlog om Russische onderzeeërs te bestrijden.

De collectie van legermuseum wat ooit in Delft gevestigd was, is nu hier tentoongesteld.(Enkele jaren geleden zijn we daar geweest, maar kom er nu achter dat ik de foto’s niet op het blog geplaatst heb)

Informatie Museum:

Adres:
Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest

Openingstijden
Di-Zo 10.00 tot 17.00 uur
Tijdens de vakanties ook op maandag open.

Entree:
Volwassenen € 12,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,50
Kinderen t/m 3 jaar gratis
Museumkaarthouders gratis

Advertisements