Al vanaf de zomer lag het netjes opgeborgen in m’n bureau, een vrijkaart voor twee personen voor diverse musea. Tijdens het opruimen kwam ik de vergeten vrijkaart weer tegen en bleek nog net 2 dagen geldig te zijn.
Het werd dus een museum bezoek op het laatste nippertje naar het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Een museum waar volgens de website vooral architectuur en design te zien was. Precies waar zoonlief en ik wel interesse in hebben.
Eenmaal binnen bleken we net in de verkeerde periode er te zijn, in plaats van architectuur was het nu een tijdelijk modemuseum. Op zich leuk, maar niet helemaal ons ding. Gelukkig was huis Sonneveld, geheel ingericht in jaren 30 stijl, inbegrepen bij het kaartje. Daar hebben we ons wel even vermaakt, met als afsluiting nog een korte wandeling door het centrum van Rotterdam.

Huis Sonneveld is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion.
In 1933 verhuisde de familie Sonneveld naar de Jongkindstraat, zonder ook maar iets uit hun oude woning mee te nemen. Ze gingen niet alleen in een ander huis wonen, maar pasten ook hun levensstijl aan, conform de smaak van de avant-garde.
Huis Sonneveld is een eerste voorbeeld van een voor de jaren dertig moderne inrichting waarin allerlei moderne voorzieningen consequent zijn toegepast. Zo komt bijvoorbeeld in de doucheruimte het water uit minstens tien douchekoppen, en een elektrisch belsysteem was in de eettafel verwerkt om de dienstbode tijdens de maaltijd te kunnen roepen.
Het huis is na een renovatie en herinrichting sinds 2001 te bezoeken als museumwoning.


Doorgeefluik met op de achtergrond de eetkamer


Ben er niet achtergekomen wat dit is. Misschien iets van een voorloper op de hedendaagse airco. Wie meer info hierover heeft mag het in de reacties laten weten.

De vernieuwde voetgangers- en fietserstunnel naast het centraal station. Een stuk mooier dan het oude tunneltje waar ik tijdens mijn mavo-tijd altijd doorheen liep.

Grappig detail in plafond van de tunnel, je ziet de contouren van de mensen die erboven op het perron staan te wachten. (Wanneer ik ergens ooit genoeg gespaard heb voor een groothoeklens wil ik deze foto nog een keer opnieuw nemen)

 

 

Informatie:

Huis Sonneveld
Jongkindstraat 12 Rotterdam

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Openingstijden voor beiden:
Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur

Entree (voor beiden te samen)
Volwassenen: 10 euro
Tot 18 jaar: gratis

Advertisements