Het Harz gebergte, van wat ik op internet gezien had een mooie omgeving met bergen en verre uitzichten. Dat leek ons wel wat. Een goedkoop hotel was zo gevonden en zo reden we vroeg in de ochtend vanuit Berlijn naar Wernigerode, een plaats in het Harz gebied.
De rit er naartoe duurde lang, blijkbaar is overal de zomer favoriet om wegen en straten op te knappen waardoor we een aantal keer aan mochten sluiten in een lange file. En de file was niet het enige, hoe dichter we bij onze plek van bestemming kwamen, hoe bewolkter het werd. Niks geen zon en 30 graden zoals in Berlijn. Maar, zo redeneerde we, het was tenminste droog.
Laat in de middag kwamen we aan in Wernigerode, een vrij toeristische plaats met de bekende vakwerkhuizen en rondlopend publiek wat gemiddeld 20 jaar ouder was dan wij….toch ergens weer een bevestiging van mijn vooroordeel over vakanties in Duitsland. Maar goed, we kwamen niet voor het plaatsje maar voor de berg Brocken, die met zijn 1141,1 meter de hoogste berg van Noord-Duitsland is.

Na een nacht met regen en onweer waren we blij dat het weer opgeklaard was en vertrokken we met de auto richting Brocken. Een andere optie om daar te komen is met de oude stoomtrein, maar 3 keer 37 euro vonden we toch iets teveel van het goede.
Natuurlijk zijn we nog wel naar het station gelopen en de oude trein bewonderd voordat we aan onze wandeling naar de top begonnen. Een wandeling met soms wat pittige stukken, maar eenmaal boven zouden we genieten van een geweldig uitzicht. Tenminste dat hadden we voor ogen. Echter hoe hoger we kwamen hoe mistiger het werd, daarnaast begon het ook te regenen. Boven aangekomen niks geen mooie vergezichten, het enige wat we zagen was mist.
Natgeregend en verkleumd hebben we onszelf getrakteerd op een patatje in het restaurant waarna we met één gedeelde paraplu weer aan de terugtocht begonnen.
Het Harz gebied is mooi en het is zeker een aanrader om niet met de trein de Brocken op te gaan maar gewoon naar boven te lopen, alleen met beter weer was het nog leuker geweest.

Rit door het Harz gebergte:
http://www.youtube.com/watch?v=JkqK1ODDT-8

En de stoomtrein in de mist:
http://www.youtube.com/watch?v=ObF8AmTG7aI

Advertisements