Op onze laatste avond in Berlijn hadden we afgesproken met het andere stel om naar chemiewerk rüdersdorf te gaan.

De fabriek staat sinds 1999 leeg maar heeft een lange geschiedenis, welke terug gaat tot 1899. In dat jaar werd de fabriek geopend en produceerde cement, in 1939 werd het bedrijf overgenomen en werd begonnen met de productie van bauxiet, wat essentieel was voor het nazi leger (Bauxiet is een van de elementen die gebruikt wordt om aluminium te produceren).
Na de oorlog werd de fabriek geclaimd door de Russen, echter duurde het tot 1950 voordat de fabriek weer in gebruik genomen werd en Rükana (veevoer) geproduceerd werd.
In 1979 wordt de fabriek weer overgenomen door VEB agrochemicals Piesteritz en worden er landbouwchemicaliën gemaakt. Na de hereniging van Duitsland gaan de zaken slecht wat leidde tot de sluiting in 1999.
Vandaag de dag wordt de fabriek af en toe gebruikt voor filmopnames. Scenes uit “Enemy at the gate”, “The Monuments Men” en “Homeland” zijn hier opgenomen.

De enorme hallen en gebouwen zijn inmiddels leeg en aardig in verval, maar dat maakt de fabriek niet minder mooi.
Wanneer we na wat moeite eindelijk op het terrein lopen valt op hoe groot alles eigenlijk is. Als eerste bezoeken we de wat kleinere gebouwen ook hier komen we werk van Ken Plotbot tegen.
Helaas een paar panden niet meer kunnen bezoeken, maar wat we hebben gezien was meer dan de moeite waard.

Advertisements