Hoe bitter kan geschiedenis zijn, terwijl de ogen van de wereld in 1936 gericht waren op de Olympische Spelen in Berlijn werd zo’n 35 kilometer verderop in Orienburg door gevangenen het concentratiekamp Sachsenhausen gebouwd. De omstandigheden waren zo slecht dat de meeste van hen het niet overleefd hebben. De bouw was in september 1936 klaar.
In het begin zaten er vooral communistische gevangenen, later kwamen daar Joden, zigeuners, verzetsstrijders, intellectuelen, homoseksuelen en Jehova’s getuigen bij.

De omstandigheden in Sachsenhausen waren barbaars. Naast honger, ziektes en uitputting vonden er ook medische experimenten plaats. Tevens werden de gevangenen ingezet voor dwangarbeid. Bedrijven die gebruikmaakten van dwangarbeiders waren onder andere Siemens, Henschel-Werke Berlin, Daimler-Benz, IG Farben en AEG.
In 1942 werd Station Z aangelegd, een vernietigingscentrum voor de gevangenen, in 1943 werd Station Z uitgebreid met een gaskamer, die tot het einde van de oorlog dienst zou doen.

Begin 1945 besloten de nazi’s door het oprukken van de geallieerden het kamp te ontruimen, de gevangenen werden overgebracht naar vernietigingskampen als Auschwitz en Majdanek. Later vond er ook een dodenmars plaats. Het kamp werd op 22 april 1945 door het Rode Leger bevrijd.
Nadat de gevangenen van de nazi’s het kamp verlaten hadden, werd het vanaf augustus 1945 door de Sovjet-bezetters gebruikt als Speziallager. In 1949 werd het kamp na de oprichting van de DDR opgeheven en grotendeels gesloopt.

In 1961 werd het kamp ingericht als museum en monument. In 1992 werd een deel van de Joodse barakken verwoest door een antisemitische aanslag met een brandbom.

Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen

Adres: Straße der Nationen 22, 16515 Oranienburg
Toegang is gratis.
De audiotour kost 3 euro.

Openingstijden:
Zomer: 15 maart – 14 oktober: Dagelijks van 8.30 tot 18.00 uur
Winter: 15 oktober – 15 maart: Dagelijks van 8.30 tot 16.30 uur

Advertisements