Na de tweede wereldoorlog werd Duitsland opgedeeld in vier verschillende zones. De Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kregen elk een deel. Het gebied dat Berlijn omringde viel in zijn geheel onder de Sovjet-Unie.

De bouw van de muur is gestart in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 en scheidde Oost-Berlijn (DDR) en West-Berlijn van elkaar.
De Franse, Britse en Amerikaanse sector bevonden zich in West-Berlijn, de Russische sector in Oost-Berlijn. De muur stond op DDR grondgebied en werd aan de Oost-Duitse kant zwaar bewaakt. Men had het bevel om te schieten wanneer mensen over de muur probeerde te klimmen en te vluchten. De muur viel uiteindelijk op 9 november 1989 en was tevens het einde van de koude oorlog.

Op een aantal plekken in Berlijn zijn nog stukken van de muur te vinden.
Het langst bewaarde deel is de “East Side Gallery”. Dit stuk muur van 1300 meter lang is eind 1989/begin 1990 door 118 kunstenaars beschilderd.

Checkpoint Charlie is een voormalige grensovergangspost in de Friedrichstraße en diende als grensovergang tussen het Amerikaanse en de Russische deel.
Het is nu een (naar mijn idee te) toeristische trekpleister.
(Overigens is dit een replica gebouwd in 2000. De originele post is in juni 1990 gesloopt)

Adressen:

East Side Gallery: Mühlenstraße, 10243 Berlin
De muur bevindt zich tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, parallel aan de rivier de Spree.

Checkpoint Charlie: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin

Advertisements