Op ons lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden stond ook de Stasi gevangenis.
Officieel bestond deze gevangenis niet, het stond ook niet op de kaart van Berlijn.
De mensen die er gevangen hebben gezeten konden ook niet vertellen waar ze gevangen hadden gezeten, puur vanwege het feit dat ze met een geblindeerde auto vervoerd werden, alle ramen in de gevangenis geblindeerd waren en de muren op de luchtplaats zo hoog waren dat men alleen de lucht zag.

De mensen die hier gevangen hebben gezeten leefden onder onmenselijke omstandigheden. Dit alles werd ons tijdens de rondleiding wel duidelijk. De bewaarders werden getraind in psychologische manipulatie strategieën en ondervragingstechnieken die werden gebruikt om een bekentenis af te dwingen. Cellen zonder daglicht met licht aan, waar men alleen kon en moest staan en ondervragingskamers die duidelijk ook psychologisch manipulerend ingericht waren. De mooi ingerichte cellen met bed en matras waren puur voor propaganda naar buiten toe.

De rondleiding (die ook door ex-gevangenen gegeven worden) heeft op ons zeker indrukt gemaakt, de verhalen die verteld worden maken het beeld over de hoe men hier gevangen heeft gezeten levendig en doordringen je van het feit hoe bizar de ideeën en het beleid van de toenmalige DDR  was.

Meer informatie over de gevangenis is te lezen op: Stasi Gevangenis Hohenschonhausen

De gevangenis is alleen toegankelijk tijdens een rondleiding (Duits of Engels)

April-Oktober
Duits: Dagelijks tussen 10.00 en 16.00, elk heel uur
Engels: Dagelijks om 11.30 en 14.30

November-Maart
Duits: Maandag tot vrijdag, 11.00, 13.00 & 15.00
Zaterdag en zondag: tussen 10.00 en 16.00 uur elk uur
Engels: Dagelijks om 14.30

Adres: Genslerstraße 66, 13055 Berlin
Entree: volwassenen 6€ (met korting 3€)

Advertisements