Na Luxemburg terug gereden naar België en een hotel gezocht in Bastogne. Deze plaats is vooral bekend geworden door de slag om Bastogne in december 1944.

Nadat de geallieerden het grootste deel van België hadden bevrijd, pleegden delen van de Duitse Wehrmacht (en vooral SS) in opdracht van Hitler een wanhoopsoffensief in de richting van de Maas.
Het Ardennenoffensief duurde van 16 december 1944 tot 25 januari 1945.
Bastogne werd verdedigd door de Amerikaanse 101 Airborne Division onder leiding van vervangend generaal Anthony McAuliffe.
Op 22 december 1944 kwam een Duitse onderhandelaar aan generaal Anthony McAuliffe vragen zich over te geven,  McAuliffe antwoordde volgens de overlevering met alleen “Nuts!” wat zoiets betekend als loop naar de hel.
Het Ardennenoffensief zorgde aan beide zijden voor zware verliezen. Aan Duitse zijde vielen er meer dan 17.000 doden en waren er bijna 34.000 gewonden en 16.000 vermisten. Bij de Amerikanen lag het dodental op meer dan 19.000 en er waren 47.000 gewonden en 21.000 vermisten. 
Hierbij speelde ook de winter een grote rol, de troepen waren niet goed uitgerust om de kou en de sneeuw te trotseren.
De strijd werd uiteindelijk door de geallieerden gewonnen. Op 8 mei 1945 werd de uiteindelijke overgave van Duitsland bekend gemaakt.

Als eerste hebben we het 101Airborne Museum bezocht. Dit museum is gevestigd in het voormalige OfficiersMess gebouw van het Belgische leger en bevind zich in het centrum van Bastogne.

In het museum zijn naaste de vele voorwerpen uit de oorlog ook levensechte decors gecreëerd, waardoor de geschiedenis ook echt tot leven komt.


Het meest indrukwekkende is toch wel de kelder waar je zelf aan de lijve kunt ondervinden hoe het voelt wanneer er een bombardement plaats vind.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: http://www.101airbornemuseumbastogne.com

Advertisements