(En dan eindelijk….het laatste vakantie log)

Gelokt door de plaatjes en de tekst in de folder reden we na een overnachting in Valkenburg terug naar België om het fort Eben-Emael te bezoeken.
Bij aankomst bleek het een stuk drukker dan de dag ervoor en braaf sloten we ons aan bij een grote groep voor de rondleiding.

In de tweeënhalf uur durende rondleiding werden we mee terug genomen naar de tijd waarin het fort gebouwd werd en het jaar 1940, waar in de nacht van 10 op 11 mei de strijd van de Belgische manschappen bezig was tegen de Duitsers die het fort aanvielen en uiteindelijk ook innamen.
Deze strijd duurde maar 15 minuten, iets wat we ons eigenlijk niet voor konden stellen. Maar na het zien van de impact van de explosieven die de Duitsers gebruikt hebben,  het feit dat de Belgische manschappen niet konden zien wat er zich buiten afspeelden (ramen, periscopen etc. ontbraken)  en men daarbij onvoldoende opgeleid was om deze missie aan te kunnen, konden we ons voorstellen dat het angstige uren voor de mannen geweest moet zijn en ze eigenlijk geen schijn van kans hadden.


Kazemat

Eén van de vele lange gangen in het fort. Het 5,5 km lange gangenstelsel verbind alle 17 bunkers met elkaar. Het was dan ook niet vreemd om te horen dat men regelmatig de fiets gebruikte.


Het toilet


Geschut in de kazemat


Een binnendeur van de bunker, totaal verwrongen na de explosie van een holle lading (explosief)


Ook deze trap overleefde de impact van het explosief niet.


De ziekenboeg

Ook het fort bezoeken, kijk dan op deze site voor informatie en de openingstijden: http://www.fort-eben-emael.be/nl/

En voor de nieuwsgierigen naar de geschiedenis van het fort; ook op YouTube zijn er vele filmpjes hierover te vinden.

Advertisements