Kerstbomen
De twee laatste bomen

Het nieuwe jaar is nog maar amper een dag oud als zoonlief vraagt wanneer we de kerstboom af gaan tuigen. Niet dat hij de boom zat is of me wil helpen, nee hij heeft al voor kerstmis samen met zijn vrienden het plan bedacht om ook dit jaar weer oude kerstbomen op te halen en zo zijn spaarpot wat bij te vullen. Voor elke ingeleverde boom krijgen ze 50 cent.
En zo sta ik, onder lichtelijke druk van zoonlief, op de tweede dag van het nieuwe jaar al vroeg in de ochtend aangekleed en al beneden, want hoe eerder ze kunnen beginnen met het zoeken van kerstbomen hoe beter. Stel dat andere kinderen ook op het idee gekomen zijn.
Terwijl ik bezig ben onze kerstboom te ontdoen van ballen en slingers vult onze achtertuin zich met kerstbomen van alle formaten, groot, klein, bijna kaal en bomen met en zonder houten kruis. Het is een komen en gaan van zoonlief en zijn vrienden op de fiets met daarachter een kerstboom. Halverwege de dag is de stapel bomen in onze achtertuin dusdanig gegroeid dat er uitgeweken wordt naar andere tuinen. De hele dag wordt er hard gewerkt en wanneer het donker wordt komt een tevreden zoon thuis, ze hebben drie tuin gevuld met meer dan 50 kerstbomen.

Vanmorgen vroeg was het zover, de bomen konden naar het inzamelpunt in de buurt gebracht worden en het geld geïnd worden. Alleen hadden zoonlief en zijn vrienden zich ietwat verkeken op de hoeveelheid bomen die daar weer heen gesleept moesten worden. Met de deadline in zicht, het verzamelpunt sloot al vroeg in de middag, werden er zelfs twee bomen aan een fiets geknoopt om alles op tijd nog daar te krijgen. Echter lukte het niet om alle bomen ingeleverd te krijgen, maar ook daar was een oplossing voor. De gemeentereiniging werd gebeld en kwam de overgebleven bomen ophalen en ook deze kregen de jongens netjes uitbetaald.
En het eerste wat er van de opgehaalde buit gekocht werd…milkshakes. Dat hadden ze wel verdiend vonden ze.

Advertisements