Je hoeft niet ver te zoeken wanneer je uit de skytrain in de buurt van de Baiyoke Skytower uitstapt. Het hoogste gebouw van Thailand is al van verre goed te zien. We hoefden dit keer dan ook niet met behulp van te kaart te zoeken, alleen af en toe naar boven kijken of we nog in de goede richting liepen was voldoende. Je zou verwachten dat zoonlief aangekomen bij de Skytower gelijk naar de lift zou rennen, maar nee, eerst moesten we het daaronder gelegen markt gedeelte door op zoek naar een t-shirt met de tekst ‘I love Bangkok’ erop. Zoonlief had dat ergens gezien, alleen was zijn maat niet beschikbaar en nu werd dus elke winkel en markt waar maar iets van kleding te vinden was afgelopen om dat shirt in zijn maat te vinden. Ik heb zoonlief nog niet eerder zo enthousiast om te shoppen meegemaakt, maar ook hier zonder succes. Na vele keren vragen was zoonlief overtuigd en konden we richting de lift naar boven.

De lift, die zich aan de buitenkant van het gebouw bevind, gaat met een flinke snelheid naar boven. Manlief, zoonlief en ik proberen wat op te vangen van het uitzicht, maar we staan ingeklemd tussen een groep andere toeristen die zich allen weer verdringen om die ene geweldige foto te maken. Gelukkig is het boven op de 77ste verdieping rustig. Zoonlief kan niet kiezen aan welke kant het uitzicht nu het beste is en loopt verwoed rond om te kijken waar het het mooist is. We hebben geluk, ondanks het regenseizoen hebben we een perfect uitzicht met zon. Wanneer alle kanten en mogelijke hoeken vastgelegd zijn gaan we nog verder omhoog naar het uitkijkdek. Daar worden we verrast door de grillen van het regenseizoen, in korte tijd is de zon verdreven door dreigende wolken met bijbehorende wind en regen. Ik duik snel weer naar binnen, zoonlief vind het echter geweldig en komt na z’n tweede rondje melden dat hij niet zelf hoeft te lopen maar vanzelf vooruit geduwd wordt door de wind. Ik laat me overhalen voor een rondje en geef me over aan het samenspel van de wind en regen, en inderdaad je hoeft amper zelf te lopen.
Lang duurt de regen niet en kunnen we gelukkig ook nog een paar foto’s kunnen maken wanneer de schemering z’n intree doet.

Wanneer we de laatste foto’s maken zie ik buiten kabels hangen en vraag me af of deze daadwerkelijk gebruikt worden om mensen aan de buitenkant klusjes te laten doen. Even zoeken via google gaf me het antwoord. Via de buitenkant van de toren worden natuurlijk de ramen gewassen en voorzien van reclame. Alleen is dit niet zonder risico, in mei dit jaar zijn 3 mensen omgekomen toen de kabels braken van het platform waarop ze stonden. Zij waren op dat moment bezig op de 68ste verdieping om een nieuwe reclame te bevestigen.


De Skytrain


En weer heeft zoonlief geluk, wanneer we uit de skytrain stappen komt er net een trein aan.


Het eeuwige verkeer met op de voorgrond een foto van Koning Bhumibol.


Manlief en zoonlief genieten van het uitzicht.


De laatste zonnestralen voordat de regen de overhand nam.


En het werd avond…

De bouw van de Baiyoke Skytower, ook wel de Baiyoke Tower II genaamd (nr 1 is een stuk kleiner) was klaar in 1997 and was destijds met 304 meter hoog het hoogste gebouw in de wereld. (Nu is het hoogste gebouw de Burj Khalifa in Dubai met 828 m.) De Skytower dient als hotel met 673 kamers en heeft een publieke uitkijk op de 77ste verdieping. Van hieruit kun je met de lift naar de 84ste verdieping waar een restaurant zit en de trap naar de 85ste verdieping waar het openlucht uitkijkdek is.
Een indicatie om aan te geven hoe hoog het is, om naar boven te lopen met de trap -zo’n 2060 treden- ben je langer dan een uur bezig.

De skytower is te bezichtigen van 10.30 uur tot 22.00 uur
Adres: Pratunam District, Bangkok
De toegang is 300 Baht met gratis drankje.

De Skytower is op dit moment nog het hoogste gebouw in Thailand, echter is men in Pattaya bezig met de bouw van Ocean One. Deze skyscraper wordt 367 meter hoog en zal 91 verdiepingen tellen.

Advertisements