BokitoDe afgelopen weken hebben de kranten en alle soorten media die je maar kan bedenken bolgestaan met het nieuws over Bokito, de inmiddels wereldberoemde aap.
Iedereen heeft er wel een mening over, de een vind dierentuinen ineens zielig en de ander brengt door dit nieuws juist een bezoek aan de dierentuin.

Maar is een dierentuin nu zielig of niet. Hier kan je hele (en eindeloze) discussies over beginnen. Dierentuinen hebben voordelen en nadelen. De nadelen zijn simpel, het feit ligt er nu eenmaal dat wij, als mensen, dieren opsluiten.
Maar wat zijn de voordelen? Volksvermaak, educatie, fokprogramma’s? Je kan dit voordelen noemen, maar het ook weer plaatsen onder nadelen.
De afgelopen jaren zijn een aantal diersoorten door de fokprogramma’s van uitsterven gered. Ze zouden zijn uitgestorven door toedoen van de mens, maar tevens sterven diersoorten ook uit zonder toedoen van de mens. Zo gaat dat nu eenmaal in de evolutie.

Dierentuinen profileren zich vandaag de dag als verantwoorde onderzoekscentra waar men veel doet aan onderzoek en het welzijn van dieren. Maar is dat wel zo. Zoals bij alles zitten hier ook weer twee kanten aan. Het voordeel is dat de dieren de afgelopen jaren uit hun tralies kooitjes zijn gehaald en wat meer ruimte hebben gekregen, tevens is er meer samenwerking tussen de verschillende (europese) dierentuinen. Het nadeel, wat doet men met het overschot aan dieren die geboren zijn in de dierentuinen. Zomaar weer terug in de wildernes zetten is geen optie. Wat blijft over, afmaken of ze overplaatsen naar andere dierentuinen, waar soms nog wel de kleine tralies kooien te vinden zijn.

Maar voordat we een mening vormen over dierentuinen zouden we eigenlijk eens moeten kijken naar hoe we zelf met dieren omgaan. Hebben we zelf ook niet een goudvis in zo’n leuke ronde kom, een konijn in een hokje waarin het alleen een sprong naar rechts of naar links kan maken, een papagaai in een kooi met maar 1 stokje? Hebben we ons allemaal niet een keer vergaapt aan die mooie leeuwenshow in het circus.
Het feit ligt er dat de mens in een ver verleden is begonnen met het verzamelen van dieren en deze als object tentoon te stellen. Zo kwam de, toen nog verre onbekende, wereld dichtbij.
We hebben met deze erfenis te maken, of we nu willen of niet. Deze dieren kunnen niet zomaar terug in het wild (hokken openzetten door activisten is daarom ook geen optie). Wat we kunnen doen is, behalve onszelf de vraag stellen of we in de toekomst nog dierentuinen willen, met z’n allen zorgen dat deze dieren een zo goed mogelijk leven krijgen en proberen door samenwerkingsverbanden de ouderwetse dierentuinen om te bouwen naar een betere leefomgeving en daarbij te kijken naar hoe deze dieren in het wild leven. We kunnen kritischer gaan kijken naar de fokprogramma’s en op internationaal niveau zorgen voor minder of geen vangst meer van wilde dieren die zo in dierentuinen terecht komen.
Echter is dat laatste nog een heel groot probleem daar er gigantische bedragen gevangen worden voor wilde dieren, en geld blijft nu eenmaal erg aantrekkelijk.

Wil je meer lezen en zo zelf tot een (onderbouwde) mening komen, kijk dan eens op de volgende sites.

Ned. Ver. Dierentuinen

Animal Freedom

EAZA

Volkskrant artikel Frans de Waal

Wanneer je verder googled is er nog veel meer te vinden, maar het rijtje wordt anders een beetje lang.

(Photo by Spinnetje, mei 2007)

Advertisements