Thaise Rijstsoep

Benodigdheden voor 2-3 personen (anderhalve liter):

Rijst
Tahoe of (biologische) kipfilet in stukjes
3 bouillonblokjes (tuinkruiden of kip)
Gemberwortel (ongeveer 7-8 cm)
3 tenen Knoflook
1-2 stengels citroengras
Paksoi
Bleekselderij
2 bosuitjes
Vissaus
Japanse sojasaus
Sambal (ik gebruik zelf Thaise “ground chili & garlic in oil” uit de toko)
Evt. 1 rode peper

Kook de rijst en zet apart in een kommetje. Snij de groenten in stukken. Hierna de gember schillen en in stukken snijden, een klein deel ervan raspen met een grove rasp. Knoflook pellen en fijnsnijden. Maak 1½ liter bouillon met de bouillonblokjes en voeg hier de gember, knoflook en citroengras en evt. de kipfilet aan toe. Bak de tahoeblokjes kort in een beetje olie (je kan hiervoor ook knoflook/chili olie (Xenox) gebruiken) en zet ze apart.
Voeg de bleekselderij en de paksoi toe en op het laatst de gebakken tahoeblokjes.
Wanneer de soep bijna klaar is (kip gaar) voeg je een klein scheutje sojasaus, een beetje sambal en de bosui toe.

Voor het opdienen kun je alvast de stengel citroengras en de gember verwijderen, maar hoeft niet perse. Verdeel de soep in grote kommen en voeg de rijst toe. Op smaak brengen met de vissaus en sambal.

Wil je echte Thaise smaakmaker, zet dan vissaus met ringetjes rode peper in een kommetje op tafel.
Ook kun je gebakken uitjes toevoegen (ideetje van zoonlief)

Advertisements