Halloween, je kan er niet meer omheen. Etalages, winkels en menig huiskamer staan vol met pompoenen, heksen, skeletten, vleermuizen en spinnen.
Dit is het beeld wat ik, en met mij vele mensen, van Halloween heb. Maar verder dan ‘Trick or treat’ en uitgeholde pompoenen gaat mijn kennis niet.
Maar er blijkt meer achter halloween te zitten dan dit. In eerste instantie was Halloween het feest dat gevierd werd de avond voor Allerheiligen en Allerzielen. Net zoals elk feest veranderde Halloween in de loop van de tijd. In de 19e eeuw werd er magie aan toegevoegd en weer later veranderde het in een kinderfeest.
Immigranten namen het feest mee naar Amerika het uitgroeide tot een zeer populair feest, waarbij kinderen langs de deuren gaan, vaak met een pompoen lantaren.

Een duidelijk verhaal, maar dan blijf ik toch nog met de pompoen zitten. Waar is die in het verhaal gekomen.
Waarschijnlijk komt deze traditie uit een Iers volkslied. In dit lied laat Jack, een dronkaard en een bedrieger, de duivel in een boom klimmen, dit door een bedriegerij van Jack. Om er zeker van te zijn dat de duivel in de boom bleef had Jack een kruis op de boom getekend zodat de duivel in de boom gevangen zat. Als de duivel Jack niet meer lastig zou vallen, zou Jack hem weer vrij laten.
Nadat Jack dood was gegaan mocht hij vanwege zijn slechtheid niet naar de hemel. Maar hij mocht ook niet naar de hel daar hij de duivel bedrogen had.
De duivel gaf hem een gloeiend houtje om zijn weg in het duister te vinden. Het houtje zat in een uitgeholde knol om langer te laten gloeien.

De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns. Toen de Ieren naar Amerika trokken, ontdekten ze dat pompoenen mooier waren om als lantaarn te gebruiken.

Meer lezen over Halloween, klik hier

En zo blijkt Halloween toch meer te zijn dan alleen pompoenen en ‘ trick or treat’.

Pompoencake :

Pompoencake

Deze cake is zoet van smaak door de combinatie van pompoenvruchtvlees, honing, vanillesuiker en walnoten.

Benodigdheden :
– 250 gram pompoenvruchtvlees zonder schil en geraspt
– 150 gram suiker
– 150 gram bloem
– 100 gram gemalen walnoten
– 50 gram honing
– 4 eieren
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 zakje vanillesuiker
– snufje zout
– poedersuiker

Bereiding :
Roer de eieren met de suiker goed door elkaar. Voeg alle andere ingredixc3xabnten toe en meng alles goed door elkaar. Doe de cakemix in een cakevorm en bak de cake 1 uur in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius. Controleer aan het einde van de baktijd of de cake gaar is door er met een vork in te prikken. Als er geen beslag meer aan de vork kleeft zodra u deze weer uit de cake haalt, is de cake gaar. Laat de cake anders nog wat langer in de oven, en controleer later nogmaals.
Serveer de cake koud, bestrooid met wat poedersuiker.

Advertisements