In ons huis wonen ook twee katten. Ze luisteren (af en toe) naar de namen Maffie en Snoopy. De laatste naam is ontleend aan dat bekende hondje en de naam Maffie komt uit het boek “Maffie de weglooppoes” wat in m’n kinderjaren tot m’n favoriete boeken behoorde.

Snoopy was ooit een zwerfkatje, maar een strenge winter heeft ervoor gezorgd dat zij bij ons kwam wonen. Inmiddels heeft ze haar vaste intrek genomen op zolder en zien we dus amper. Tegen de tijd dat alle leden van het gezin hun bed gaan opzoeken komt Snoopy naar beneden en wil dan aandacht. Het komt dan ook regelmatig voor dat ik in bed lig met naast m’n oor een knorrende kat die erg graag geaaid wil worden.
Onze andere kat komt ook van straat, en is het tegenovergestelde van onze zolderkat. Daar waar ik ben, is Maffie. Af en toe tot vervelens toe, wie zit er nu op een knorrende kat in het toilet te wachten!
We hebben weleens aanvaringen, vooral als ik in de keuken een maaltijd poog te maken. Maffie neemt dan z’n vaste positie in, op de prullenbak en alles wat er uit de pan valt beschouwd hij als een ware maaltijd en valt hier meteen op aan. Door al dat gekronkel om wat lekkers te pakken te krijgen gaat het weleens fout en dan is een staart of poot het slachtoffer.
Nu hebben we gelukkig een dusdanige verstandhouding dat dit me snel vergeven wordt.
Deze verstandshouding zit al vanaf het moment dat ik ‘m op straat vond, en mee nam naar huis, goed. ‘s Avonds heeft hij zich naast me op bed genesteld en ligt daar, zo’n 15 jaar later, nog steeds als we naar bed gaan.
Dit heeft wel als gevolg dat ik de enige ben die met ‘m naar de dierenarts kan. Wanneer m’n aanhang gaat en Maffie op de behandeltafel beland, verschijnen er overal klauwtjes en tanden. De laatste keer moesten er zelfs handschoenen aan te pas komen.
Dus heb ik voortaan het bezoek aan de dierenarts als vaste taak.

Maffie de Weglooppoes

Len Verschoor

In dit boek verteld Maffie over over zijn dagelijkse leven. Maffie houdt van weglopen en beleeft dan SA’s (Slechte Avonturen), PA’s (Prettige avonturen) en GA’s (Gekke Avonturen) Hij heeft een grote baas en een kleine baas, Marijn. Op een van z’n tochten verdwaald hij en komt op de poezenboot in Amsterdam terecht. Hier sluit hij vriendschap met onder andere Madammeke. De baasjes van Maffie weten hem te vinden en halen ‘m weer op en nemen ook Madammeke mee naar hun inmiddels nieuwe woning in het bos. Ook daar sluit Maffie vriendschap met andere katten en samen maken ze de omgeving onveilig.

Kinderboek 6-10 jaar Illustraties: Arja van den Berg Eerste uitgave 1976

(Update 2017: Het boek is alleen tweedehands verkrijgbaar of te leen in de bibliotheek -ook als luisterboek- )

Advertisements